Ciągi arytmetyczne i geometryczne
Irmelin: Zadanie łączące zagadnienia z ciągów geometrycznych i arytmetyczny.
(Chodzi mi raczej o sam wstęp−zapisanie w miarę uproszczonego układu równań)
Suma trzech liczb będących kolejnymi wyrazami ciągu geometrycznego jest równa 13. Jeżeli do
pierwszej dodamy 2, do drugiej dodamy 5, a do trzeciej 4 otrzymamy trzy kolejne wyrazy ciągu
arytmetycznego. Znajdź te liczby.
Byłabym wdzięczna za pomoc
28 lut 16:23
Aga1:
Niech a1=a, a2=aq+a*q2−−−ciąg geomwtryczny
a+aq+aq2=13
a+2,aq+5,aq2+4−−−ciąg arytmetyczny
2(aq+5)=a+2+aq2+4
28 lut 16:28
Aga1: poprawka a1=a,a2=aq, a3=aq2 ciąg geometryczny
28 lut 16:29
Irmelin: dziękuje
28 lut 16:41