adwdawdwd
maver: Liczba spełniająca równanie logx−4 10000 = 4 jest podzielna przez
A.10
b 7
c 5
d 4
28 lut 16:17
Artur z miasta Neptuna:
logx−4 10'000 = 4 ⇔ (x−4)4 = 10'000 ⇔ (x−4)4 = 104 ⇔ x−4 = 10 ⇔ x = 14
28 lut 16:19
Basiek: (x−4)
4=10000 /
4√
|x−4|= 10=> x=14
odp. B
28 lut 16:19
maver: Punkt P (32 ; 3√38 nalezy do wykresu funkcji f(x) = ax dla a=6
B a=3
c a=3/4
D a=√3/2
28 lut 16:29
Artur z miasta Neptuna:
no to masz:
| | 3√3 | | 3√3 | |
a3/2 = |
| i przekształć |
| na coś do potęgi 3/2 |
| | 8 | | 8 | |
28 lut 16:36
Artur z miasta Neptuna:
taka mała podpowiedź ... będzie odpowiedź (c)
28 lut 16:36
maver: w podpunkcie a dochodze do pewnego momentu gdzie mam przekształcone do postaci 2x i 3y i nie
wiem co dalej zrobic
moglbys to tutaj rozpisac ?
28 lut 16:58
Artur z miasta Neptuna:
hęęę
28 lut 16:58
maver: zapomnij, 2−x= −2x ?
28 lut 17:05
Artur z miasta Neptuna:
2
−x =
1/
2x
| 1 | |
| = −(2x) .... t = 2x |
| (2)x | |
| 1 | |
| = −t .... rozwiązujesz |
| t | |
28 lut 17:06
maver: z tym, ze mam naszkocowac wykres funkcji f. Odczytac z wykresui argumenty dla ktorych funkcja
przyjmuje wartosci mniejsze od m
f(x)= 2−x, m=4
w innym przykladzie
4x, m=1 wyszlo mi f(x)<0 dla x∊(−∞;1), dobrze zapisane i obliczone ?
28 lut 17:10
Artur z miasta Neptuna:
tak dobrze
a jak narysujesz 2
−x 
;> ... a jak narysujesz 2
x 
no to rysuj i następnie 'odbij'
względem osi OY i już masz 2
−x
28 lut 17:13