pomozcie
miska: nieszczesne BEZUE



rozwiaz wielomiany
x
6−26x
3−27=0
4x
3−3x−1=0
x
3+x−2=0
x
4+2x
2−3=0
5 kwi 14:07
.: .
5 kwi 14:15
Bogdan:
Równania pierwsze i czwarte dadzą się sprowadzić do rownań kwadratowych.
a) podstawienie: x3 = t
t2 − 26t − 27 = 0
d) podstawienie: x2 = t
t2 + 2t − 3 = 0
5 kwi 14:23
Bogdan:
Równania trzecie i czwarte modyfikujemy tak, aby mozna było potem pogrupować
składniki:
b) 4x3 − 3x − 1 = 0
4x3 − 4x + x − 1 = 0
4x(x2 − 1) + (x − 1) = 0
4x(x − 1)(x + 1) + (x − 1) = 0
(x − 1)(4x2 + 4x + 1) = 0
(x − 1)(2x2 + 1)2 = 0
c) x3 + x − 2 = 0
x3 − x + 2x − 2 = 0
x(x2 − 1) + 2(x − 1) = 0
x(x − 1)(x + 1) + 2(x − 1) = 0
(x − 1)(x2 + x + 2) = 0 itd.
5 kwi 14:37
Badoch: drugi i trezci przykład dzielisz schematem hornera ...
mi wyszło
2) (x−1) (2x+1)2
3) (x−1) (x2+x+2)
5 kwi 14:39
miska: dziekuje
5 kwi 14:43