Czy mam dobre obliczenia?
mandaryn: Zadanie 2
Krawędź podstawy ostrosłupa prawidłowego trójkątnego ma długość 3, a krawędź boczna jest
nachylona do płaszczyzny podstawy pod kątem 60o. Oblicz objętość i pole powierzchni tego
ostrosłupa.
Wyszło mi, że V= 9√34 a Pc=9√34+13,5
28 lut 16:11
mandaryn: sprawdzi to ktos?
28 lut 16:49
mandaryn: pomoże ktoś?
29 lut 01:00
dero2005:

a = 3
h
s =
√h2 + (13hp)2 =
√32 + (13*32√3)2 =
√9 + 34 =
| | √39 | |
= √364 + 34 = √394 = |
|
|
| | 2 | |
| | 3 | | 3 | | √39 | | 9 | |
Pb = |
| a*hs = |
| *3* |
| = |
| √39
|
| | 2 | | 2 | | 2 | | 4 | |
| | 9 | | 9 | | 9 | |
Pc = Pp + Pb = |
| √3 + |
| √39 = |
| (√3 + √39) |
| | 4 | | 4 | | 4 | |
29 lut 07:47