bryły obrotowe
Marta: 1) Stosunek pola powierzchni bocznej pewnego walca do pola powierzchni podstawy tego walca
wynosi 2:3. Zatem przekątna przekroju osiowego tego walca nachylona jest do podstawy pod
kątem.
A. około 12o
B. około 36o
C. około 9o
D. około 18o
2) Pole powierzchni całkowitej pewnego stożka wynosi 22π, a pole jego powierzchni bocznej 18π.
Zatem wysokość tego stożka jest równa:
a. h=2
b. h=9
c. h=√85
d. h=√77
3) Pole przekroju osiowego pewnego stożka wynosi 3, a objętość tego stożka jest równa π. Zatem
promień podstawy tego stożka ma dlugość:
a. 1π
b. 13
c. 1
d. π
PROSZĘ O ROZWIĄZANIE DO KAŻDEGO ZADANIA.
28 lut 16:11