matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
maturalnee
aniaa :):
oblicz długośc boku kwadratu wpisanego w trójkąt równoboczny o boku a.
28 lut 16:01
Artur z miasta Neptuna:
a −−− bok trójkąta b −−− bok kwadratu α = 60
o
a
b
a−b
x =
−
=
2
2
2
b
2b
tg α =
=
x
a−b
tg α = tg 60
0
=
√
3
2b
a
√
3
=
√
3
⇔ b =
a−b
2+
√
3
28 lut 16:06