matematykaszkolna.pl
permutacje Rose: {1,3,5,7,8,9} z tego zbioru tworzymy liczby trzycyfrowe. Ile jest liczb 3−cyfrowych podzielnych przez 5 w których cyfry mogą się powtarzać?
28 lut 16:00
Artur z miasta Neptuna: czyli masz trzy miejsca na cyfry _ aby liczba była podzielna przez '5' to na ostatnim miejscu może być '5' lub '0' (ale 0 nie masz w zbiorze) więc ile takich liczb może być? na pierwszym miejscu może być dowolna z 6 cyfr na drugim miejscu także dowolna z 6 cyfr a na trzecim może być tylko cyfra '5' więc masz: 6*6*1 = 36
28 lut 16:01
Rose: skorzystałeś z reguły mnożenia? czy oprócz takiego sposobu można to wyliczyć z jakiegoś wzoru?
28 lut 16:05
Artur z miasta Neptuna: kombinatoryka i stosujesz któryś z tamtych wzorów (nie wiem który bo nigdy ich nie pamiętałem)
28 lut 16:07
Basiek: Permutacje tu odpadają, wariacje też, kombinacje też nie bardzo. To jest typowe zadanie na regułę mnożenia emotka
28 lut 16:09
Rose: dziękujęemotka a jeszcze jak macie chęć mi pomóc to takie samo pytanie bez powtórzeń
28 lut 16:25
Artur z miasta Neptuna: 5*4*1 = 20 '5' zarezerowane na ostatnie miejsce na pierwszym może być jedna z 5 możliwych na drugim jedna z 4
28 lut 16:28