awdawdwd
maver: Dana jest funkcja f(x)=22. Naszkicuj w jednym ukladzie współrzędnych wykrsy funkcji g ih.
Odczytaj współrzędne tych punktów wspólnych tych wykresów
g(x)= f(−x), h(x)= f(x+2)
28 lut 15:48
Artur z miasta Neptuna:
f(x) = 2
2 
na pewno
28 lut 15:54
maver: 2x
28 lut 15:57
Artur z miasta Neptuna:
no to masz.
g(x) = f(−x) czyli g(x) = 2
−x =
1/
2x ... tak

no to piszesz:
1/
2x = 2
x (oczywiście 2
x > 0 dla x∊R) / *2
x
1 = 2
x * 2
x = 2
2x
1 = 2
2x
2
0 = 2
2x ⇔ 0 = 2x ⇔ x = 0
dla h(x) = f(x+2) spróbuj sam
28 lut 16:00
maver: Mógłbyś narysowac funkcje f(x+2) lub f(x−1) ?
28 lut 17:39
Artur z miasta Neptuna:
f(x+2) = 2x+2 = 4*2x ... skoro potrafisz narysować 2x to także powinieneś umieć 4*2x
28 lut 17:42