btyły obtotowe
Marta: zad.1
Stosunek pola powierzchni bocznej pewnego walca do pola powierzchni podstawy tego walca wynosi
2:3. Zatem przekątna przekroju osiowego tego walca nachylona jest do podstawy pod kątem.
A. około 12o
B. około 36o
C. około 9o
D. około 18o
Zad.2
Tworząca pewnego stożka jest dwa razy dłuzsza od promienia jego podstawy. Pole powierzchni
bocznej tego stożka jest równe polu kwadratu o boku π. Wynika stąd że promien podstawy tego
stożka jest równy:
a. √π2
b. π2
c. 2√π
d. π√2
Zad.3
Pole powierzchni całkowitej pewnego stożka wynosi 22π, a pole jego powierzchni bocznej 18π.
Zatem wysokość tego stożka jest równa:
a. h=2
b. h=9
c. h=√85
d. h=√77
Zad.4
Pole przekroju osiowego pewnego stożka wynosi 3, a objętość tego stożka jest równa π. Zatem
promień podstawy tego stożka ma glugość:
a. 1π
b. 13
c. 1
d. π
28 lut 15:33
niebieski: 1− C
28 lut 15:47
Marta: ale dlaczego?
28 lut 15:54
niebieski: przekroj jest prostokatem o bokach 2r i 1/3r
28 lut 16:11
niebieski: tg kata to stosunek 1/3r do 2r czyli 1/6 = 0.16 z tablic odczytujesz okolo 9 stopni
28 lut 16:13
niebieski: 3 − D
28 lut 16:16
Marta: ale dlaczego?
28 lut 16:18
niebieski: πrl=18π rl=18
πr(r+l)=22π
r2+rl=22
r2+18=22
r2=4
r=2
22+h2=92
h2=77
h=√77
28 lut 16:20
Marta: a skąd się wzieła ta 9?
28 lut 16:24
niebieski: rl=18 2l=18 l=9
28 lut 16:26
Marta: oki dzieki
28 lut 16:27
Marta: a zdanie 4 umiesz zrobic?
28 lut 16:28
niebieski: umie
28 lut 16:28
Marta: a mogłbys mi je zrobic, byłabym bardzo wdzieczna, prosze.
28 lut 16:32
niebieski: 4− C
przekroj jest trojkatem a*h/2=3 ah=6
a=2r h=6/2r
V=1/3πr2h
π=1/3πr2h
3=r2h
3=r*2*6/2r
r=1
28 lut 16:35
Marta: bardzo dziekuje
28 lut 16:41
niebieski: polecam sie na przyszlosc
28 lut 16:42
Marta: a skąd się wzielo a i h?
28 lut 17:07