ZW
Basiek: Wyznacz zbiór wartości funkcji:
Witajcie

Cóż, szczerze mówiąc, nie mam zielonego pojęcia jak wyznaczyć zbiór wartości takiej funkcji,
może to ma się opierać na rysunku i policzeniu na tej podstawie czegoś? Ponadto, czy jest
| | 1 | |
jakiś szybki sposób narysowanie funkcji g(x)= |
| nie polegający na podstawianiu |
| | −x2+x | |
punktów?
I ten, sama doszłam do takich pseudo−konstruktywnych wniosków, że:
Z: x≠0 i x≠1
Prócz tego, wydawało mi się, że funkcja przyjmie wartość max dla wartości minimalnej −x
2+x, w
tym wypadku będzie ona wynosić 5. Po konfrontacji z odpowiedziami− tak, miałam rację, wydawało
mi się.
Mogę prosić jakieś
podpowiedzi
nie odpowiedzi?
28 lut 15:33
Artur z miasta Neptuna:
zbadaj jakie wartości przyjmuje h(x) = −x
2+x
| | 1 | |
wtedy będziesz mogła wyznaczyć zbiór wartości dla g(x) = |
| |
| | h(x) | |
no i później już masz z górki
28 lut 15:47
Artur z miasta Neptuna:
toć minimum dla h(x) = −x
2+x nie istnieje (ramiona skierowane w dół

)
28 lut 15:50
Basiek: Ech, wybacz.

Oczywiście pomyliłam się przy pisaniu, "wartość min dla wartości maksymalnej".
czyli ZW
h(x)=(−
∞,5>
| | 1 | | 1 | |
i teraz.... g(x)= |
| ... wypadałoby ZWg(x)=(−∞, |
| > |
| | h(x) | | 5 | |
czyli dla całej funkcji ZW=(−
∞,1
15> I to nie zgadza się niestety z odpowiedziami
28 lut 16:03
Artur z miasta Neptuna:
oczywiście że się nie zgadza
28 lut 16:07
Artur z miasta Neptuna:
pytanie −−− liceum czy studia?
28 lut 16:08
Basiek: Liceum
28 lut 16:10
Artur z miasta Neptuna:
czyli granic nie było
28 lut 16:11
Basiek: Były same takie najprostsze, dla lim →+∞ , no i nic sami nie układaliśmy.
To jest zadanie ze zbioru Aksjomatu z nową podstawą programową, więc powinno się dać zrobić to
jakoś bez tego. Tylko nie mam pojęcia jak.
28 lut 16:13
Artur z miasta Neptuna:
no to nie pozostaje nic innego jak podstawiać punkty
| | 1 | |
ile to jest |
|  gdzie 0 − oznacza liczbę baaaaaaaaaaaaaaaaaardzo bliską zeru ale |
| | [0−] | |
ujemną (np. −0.0000000000000000000000000001)
| | 1 | |
ile to jest |
|  // analogicznie, ale teraz ta liczba jest dodatnia) |
| | [0+] | |
| | 1 | |
ile to jest |
| |
| | [wartość wierzchołka tego h(x)] | |
| | 1 | |
ile to jest |
|  // analogicznie co wcześniej (np. −1.00000000000000001) |
| | [1−] | |
| | 1 | |
ile to jest |
|  // analogicznie co wcześniej |
| | [1+] | |
28 lut 16:14
Basiek: a) 0 ?
b) 0?
c) 0?
d) 4
e) 1
f) 1
g) 0

Tylko trzymaj się mocno krzesła, jakby to były całkowite głupoty. Nigdy nad takimi rzeczami
hm, nie rozmyślałam.
28 lut 16:17
Artur z miasta Neptuna:
| | 1 | |
ojjj nie ... pomyśl |
| to nie będzie '0' tylko baaaardzo duża |
| | −0.000000000000000000000001 | |
liczba
28 lut 16:22
Artur z miasta Neptuna:
a raczej baaaardzo duża UJEMNA liczba
28 lut 16:22
Basiek: tzn →−∞ ?
Analogicznie to drugie →+∞
28 lut 16:24
Artur z miasta Neptuna:
aha
i dlatego zbiór wartości będzie (−∞, 0) ∪ (1/wierzchołek, +∞) i to później podniesione o
'1' do góry (przez tą '1' na końcu)
28 lut 16:26
Basiek: Okej, to się zgadza z odpowiedziami, tylko 1/{wierzchołek} ma ma także należeć do ZW.
I cóż, sama na pewno bym na to wpadła ... ech.
Dziękuję
28 lut 16:28
Artur z miasta Neptuna:
proszę ... niestety ... ale nie jestem w stanie Ci powiedzieć, jak to zrobić bez używania
pochodnych, a tym bardziej bez granic
28 lut 16:40
Basiek: To nic

Wreszcie zrozumiałam, co znaczy to [0−], czy [1+], nigdy nie mogłam zrozumieć, o co
się rozchodzi.
28 lut 16:43
Basiek: Ja wiem, że zadaję dziś trudne pytania, ale może mi ktoś chociażby hm "zasygnalizować" skąd
bierze się wzór na odległość między dwoma równoległymi prostymi U{|C
1−C
2|}{
√A2+B2 ?
Jakoś tam go pamiętam, ale jest taki "wyuczony", więc zwyczajnie za nim nie przepadam.
Może ktoś wie i chce się podzielić tą wiedzą?
28 lut 17:09
Artur z miasta Neptuna:
szczerze ... cholernie długaśny jest to wyprowadzenie i wcale łatwiej Ci nie będzie zapamiętać
ten wzór.
ale jak chcesz ... to podam Ci 'procedurę' wyznaczania odległości:
1) wyznaczasz wzór prostych 'k','l' takich, że k || l
2) wyznaczasz dowolny punkt A na jednej z tych prostych (niech będzie k)
3) wyznaczasz prostą 'n': n⊥k przechodzącą przez ten punkt A
4) wyznaczasz punkt B, przecięcia się prostej 'n' i 'l'
5) obliczasz odległość pomiędzy tymi punktami (stosując poznany wzór na długość wektora AB)
28 lut 17:28
Basiek: Hm, wygląda całkiem logicznie. Przynajmniej na punktach, nie literkach.
To ćwiczymy pamięć. Jeszcze raz dziękuję bardzo, Arturze.
28 lut 17:40