Wyznaczyc najmniejszy obwod
Aneta: Dane są punkty A=(1,1) B=(6,2), Na prostej l o równaniu y−4=0 , wyznacz C tak aby trójkąt
miał najmniejszy obwód.
5 kwi 14:06
Basia:
l: y=4
Wybieramy dowolny punkt na prostej l P(x,4)
|AB| = √(6−1)2+(2−1)2=√25+1=√26
|AC|=√(x−1)2+(4−1)2 = √(x−1)2+9 = √x2−2x+1+9=√x2−2x+10
|BC|=√(x−6)2+(2−4)2=√(x−6)2+4=√x2−12x+36+4=√x2−12x+40
Obwód
f(x) = √x2−2x+10+√x2−12x+40+√26
trzeba znaleźć minimum tej funkcji
Znasz pochodne ?
5 kwi 15:00
Bogdan:
Trójkąt ABC będzie miał najmniejszy obwód przy zadanej długości boku AB wtedy,
gdy namniejsza będzie długość łamanej ACB.
Niech prosta y = 4 będzie osią symetrii dla jednego z punktów: A lub B, np. dla B.
Wyznaczam B' − obraz punktu B w symetrii osiowej względem prostej y = 4.
B' = (6, 6).
Tworzymy prostą zawierającą punkty A i B', jest to prosta y = x.
Punkt C jest wspólnym punktem prostej y = 4 i prostej y = x.
Odcinki AC i CB' leżą na jednej prostej, a więc |AB'| jest najkrótszą odległością
między A i B', ale |CB'| = |CB|, więc
|AC| + |CB'| = |AC| = |CB|
C = (4, 4)
5 kwi 23:07