Zadania z zakresy Ciągów.
Misiek: | | n2 − 3 | |
1. Jeżeli suma n−początkowych wyrazów ciągu (an) jest określona wzorem Sn= |
| , |
| | n | |
to trzeci wyraz tego ciągu jest równy:
a)½
b)3 ½
c) 4
d) 4 ½
| | 5 − 4n | |
2. Ciąg arytmetyczny (bn) określony wzorem BN = |
| jest
|
| | 2 | |
a) malejący
b) stały
c) rosnący
c) ani malejący ani rosnący
3. Wykaż, że jeżeli liczby x,y,z tworzą w takiej kolejności ciąg arytmetyczny to liczby π
2,
π
y , π
z tworzą w tej kolejności ciąg geometryczny.
4. Wielomian W określony wzorem W(x)= ax
5+7x
3+x , gdzie a różne od 0 . Wykaż że w(−1) + W(1)
=0
5. Podaj interpretację graficzną nierównoiści (½)
x <x+6
6. Znajdź warunek jaki musi spełniać liczba m aby równanie x
2+(m−1)x+1=0 nie miało
rozwiązania.
7. Wykaż że ciąg (an) określony wzorem an= (−1)
n + (−1)
n+1 jest stały.
28 lut 14:06
Artur z miasta Neptuna:
1)
czyli a
3 = S
3 − S
2 = ....
28 lut 14:09
Artur z miasta Neptuna:
2)
określ znak różnicy:
bn+1 − bn
jeżeli >0 to ciąg rosnący,
jeżeli = 0 to stały,
jeżeli <0 to malejący
28 lut 14:09
Artur z miasta Neptuna:
3. skoro x,y,z to ciąg arytmetyczny to:
y = x + r
z = y + r = x + 2r
πz = πy+r = πx+2r = πx * π2r = πx * (πr)2
πy = πx * πr
πx = πx
28 lut 14:11
Artur z miasta Neptuna:
4.
W(−1) = a(−1)5 + 7(−1)3 + (−1) = −a − 7 − 1 = −a −8
W(1) = a(1)5 + 7(1)3 + (1) = a + 7 + 1 = a + 8
W(−1) + W(1) = −a − 8 + a + 8 = 0
28 lut 14:13
Artur z miasta Neptuna:
5. no to rysuj
28 lut 14:13
Artur z miasta Neptuna:
6. czyli jak jakiego parametru 'm' zachodzi: Δ<0
28 lut 14:14
Misiek: Artur z miasta Neptuna
kurcze w 1 zad wychodzi mi z tego 2 12
28 lut 14:14
Misiek: ale jak to w 5 narysować ?
28 lut 14:15
Artur z miasta Neptuna:
Misiek −−− no i

dobrze Ci wychodzi
7. tutaj chyba miało być a
n = (−1)
n + (−1){n+1) + 1
tak czy siak ... robisz tak samo jak w (2)
28 lut 14:15
Artur z miasta Neptuna:
\
(
1/2)
x = (2
−1)
x = 2
−x ... a to już narysujesz
28 lut 14:16
Misiek: tyle ze w odp nie ma 2 i 1/2
28 lut 14:17
Misiek: no narysuje
28 lut 14:17
Artur z miasta Neptuna:
| | 1 | | 1 | |
a 2 |
| to ile to jest jak nie 2 i |
| |
| | 2 | | 2 | |
28 lut 14:19
Artur z miasta Neptuna:
no to jak umiesz narysować 2−x to de facto rysujesz (1/2)x −−− pokazałem Ci jak
przekształciłem z jednej postaci do drugiej
28 lut 14:20
Misiek: Takie są odpowiedzi nie ma tu 212
a)½
b)3 ½
c) 4
d) 4 ½
28 lut 14:26
ania: 1 2345678910
28 lut 17:16