Udowodnić za pomocą indukcji matematycznej
mateusz: Bardzo proszę o pomoc. rozwiązuję zadania z indukcji matematycznej aż
trafiłem.. na ten przykład :
Udowodnić następujące twierdzenia stosując zasadę indukcji matematycznej.
| | n(n+1) | |
∀n∊N 12 − 22 + 32 + ...+ (−1)n+1 * n2 = (−1)n+1 * |
| |
| | 2 | |
| | 1(1+1) | |
dla n =1 : L= 12 =1 P= (−1)1+1 * |
| =1 Prawda |
| | 2 | |
zakładam ze dla n ≥1
| | n(n+1) | |
12 − 22 + 32 + ...+ (−1)n+1 * n2 = (−1)n+1 * |
| |
| | 2 | |
dla n+1:
1
2 − 2
2 + 3
2 + ...+ (−1)
(n+1)+1 * (n+1)
2 =
| | (n+1)((n+1)+1) | |
= (−1)(n+1)+1 * |
| |
| | 2 | |
Dowód:
1
2 − 2
2 + 3
2 + ...+ (−1)
(n+1)+1 * (n+1)
2=
| | n(n+1) | |
= (−1)n+1 * |
| + (−1)(n+1)+1 * (n+1)2 = ..i tu leżę |
| | 2 | |
28 lut 13:51
Patronus: ok jak juz doszedłes do:
tego to teraz wyłącz (−1)n+1 przed nawias
(−1)n+1 (U{n(n+1){2} + (−1)*(n+2)2)
Powymnażaj sobie top co jest w nawiasie i dodaj a dostaniesz prawą strone tezy.
28 lut 14:02
Patronus: Tak to miało wyglądać
| | n(n+1) | |
(−1)n+1 * ( |
| + (−1)*(n+2)2) |
| | 2 | |
28 lut 14:03
Artur z miasta Neptuna:
jak już to
2
o n=k
3
n=k+1
L = 1
2 − 2
2 + 3
2 −...+ (−1)
k+1k
2 + (−1)
k+2(k+1)
2 =
| | k(k+1) | |
= (−1)k+1 * |
| + (−1)k+2(k+1)2 = |
| | 2 | |
| | k | |
= − (−1)k+2 * |
| (k+1) + (−1)k+2(k+1)(k+1) = |
| | 2 | |
| | k | | 2k+2 − k | |
= (−1)k+2(k+1)[(k+1) − |
| ] = (−1)k+2(k+1)[ |
| ] = |
| | 2 | | 2 | |
| | k+2 | | (k+1)(k+2) | |
= (−1)k+2(k+1) * |
| = (−1)k+2 * |
| = P |
| | 2 | | 2 | |
c.n.d.
28 lut 14:05
mateusz: czy artur z miasta neptuna nie pomylił się czasem w :
(−1)k+2 * (k+1) + (−1)k+2(k+1)(k+1)=
przeciez wyłączam (−1)n+1 to chyba powinno być :
(−1)k+1 * (k+1) + (−1)k+2(k+1)(k+1)
28 lut 14:22
mateusz: hej robie w ten sposób i mi nie wychodzi :
a nie rozumiem skąd arturowi z neptuna bierze się (−1)
k+2
jeżeli wyciąga przed nawias (−1)
k+1

L= 1
2 − 2
2 +3
2 +...+(−1)
k+1*k
2 + (−1)
k+2*(k+1)
2=
| | k(k+1) | |
=(−1)k+1 * |
| + (−1)k+2*(k+1)2 = |
| | 2 | |
| | k | |
=(−1)k+1 * |
| (k+1) + (−1)k+2*(k+1)(k+1)= |
| | 2 | |
| | k | | 2k+2−k | |
=(−1)k+1(k+1)[(k+1− |
| )] = (−1)k+2(k+1)( |
| )= |
| | 2 | | 2 | |
| | k+2 | | (k+1)(k+2) | |
=(−1)k+2(k+1)* |
| =(−1)k+1* |
| |
| | 2 | | 2 | |
28 lut 15:29
Artur z miasta Neptuna:
| | −1 | | (−1)k+2 | |
(−1)k+1 = (−1)k+1 * |
| = |
| = − (−1)k+2 |
| | −1 | | −1 | |
28 lut 15:56
Artur z miasta Neptuna:
| | k | |
i ten czerwony minus masz później w nawiasie [(k+1) − |
| ] |
| | 2 | |
28 lut 15:57
mateusz: czyli pomnożyłeś przez (−1) te wyrażenie

?
| | k(k+1) | |
(−1)k+1 * |
| + (−1)k+2(k+1)2 |
| | 2 | |
sory jeżeli to głupie pytanie ale nie bardzo rozumiem
28 lut 16:08