proszę sprawdź
Ilonka: proszę niech mi ktoś sprawdzi, najbardziej to mi zależy na tych odpowiedziach
a) 3x
2+10x+3≤0
Δ=10
2−4*3*3
Δ=100−36
Δ=
√64
√Δ=8
| | −10 − 8 | | −18 | |
x1= |
| = |
| = −3 |
| | 2*3 | | 6 | |
b) x
2 ≤ 9
x
2 − 9 ≤ 0
(x −
√9 ) (x +
√9 ) ≤ 0
(x − 3) lub (x + 3)
x= −3 x= 3
Odp. x ∊ <−3, 3>
c) x
2 > 5x
x
2 − 5x > 0
x(x − 5 ) > 0
x= 0 lub x − 5 = 0, x= 5
Odp. x∊ (−
∞, 0) ∪ (5, +
∞)
28 lut 13:48
Miki: ok
28 lut 13:49
Ilonka: a z tymi odpowiedziami na pewno ok? musze jeszcze parabole narysować wiec muszę mieć pewność
28 lut 14:07
Miki: a na podstawie czego napisałas odpowiedzi?
28 lut 14:12
Ilonka: no na podstawie rozwiazanych nierownosci
28 lut 14:23