Bryły obrotowe - WALEC
Marta: Zad.1
W walcu o promieniu 3 i wysokoći 5 wywiercono wzdłuż osi obrotu otwór o promieniu 1. Oblicz
pole powierzchni tak powstałej bryły.
Zad.2
Przekątne przekroju osiowego walca przecinają się pod kątem 60o i każda z nich ma długość 12.
Objętość tego walca wynosi:
a) 18√3 lub 54π
b) 54√3 lub 54π
c) 54√3 lub 162π
d) 72√3 lub 216π
28 lut 13:47
Patronus: Zad 1.
Pole tej figury to:
Pole boczne walca + pole boczne otworu + 2x (pole podstawy − pole podstawy otworu)
28 lut 13:50
Miki:

V
D−V
m
28 lut 13:52
Patronus:

s=d=6
Czyli trójkąt złożony z odcinków asd to trójkąt równoboczny o boku 6
a trójkąt złozony z odcinków dsb to trójkąt równoramienny o ramieniu 6 i kącie przy podstawie
30
z tego mozna policzyć b
A następnie objetość walca.
28 lut 13:54
Miki: Pc=PbD+Pbm+ 2* Pole pierściena
28 lut 13:54
Marta: ale te zad nr 1 nie wychodz
28 lut 14:58