??
AgusiaA: przedsiębiorstwo handlu detalicznego sprzedaje towar w cenie brutto 1230,00zł/ szt , stosując
marże 25% oraz naliczając 23% podatku VAT . Cena zakupu netto (liczona metodą w stu) wynosi ?
28 lut 13:27
pigor: ... otóż , nie wiem co to jest metoda w stu, ja widzę to tak :
niech
n=? − szukana cena netto, to z warunków zadania
| | 1230 | | 1000 | |
123%*125%c=1230 ⇔ c= |
| = |
| = 800 zł . ... |
| | 1,23*1.25 | | 1,25 | |
28 lut 13:43
Patronus: cenna netto tego towaru w sklepie to:
1230/1,23 = 1000 zł
I teraz są dwie możliwości:
x− cena zakupu tego towaru netto
I) liczymy marżę tak:
x+25%x = 1000
1,25x=1000
x=800
II)liczymy marżę tak:
1000−0,25*1000 = 1000 − x
x=750
Nigdy nie wiem które jest w stu, a ktore od stu...?
28 lut 13:44
Patronus: Sorry, trzecia linijka od końca oczywiście powinna wyglądać tak:
1000−0,25x*1000 = x
28 lut 13:45