szukalam na tej stronce podobnego przykladu ale nie trafilam
miska: rozwiaz rownania wielomianowe(wiem ze trzeba skorzystac z bezue ale kosmos mi wychodzi)
x6−26x3−27=0
x3+x−2=0
x4+2x2−3=0
5x5+4x4−5x−4=0
5 kwi 14:00
benia: x6−26x3−27=0
Niech x3=t, gdzie t∈R.
Wtedy t2−26t−27=0
Δ=784
√Δ=28
t1=−1 lub t2=27
Wobec tego:
x3=−1 lub x3=27 ⇒ x=−1 lub x=3
5 kwi 14:49
benia: x4+2x2−3=0
Niech x2=t, gdzie t≥0.
Wtedy t2+2t−3=0
Δ=16
√Δ=4
t1=−3 <0 →sprzeczne z założeniem t≥0;
t2=1 >0→ok
Wobec tego x2=1⇒x=1 lub x=−1
5 kwi 14:56
5 kwi 15:01
benia: x3+x−2=0
Można rozkładać np. tabelką ,pamiętając, że nie ma x2 (tam w tabelce wpisujemy 0);
odgadujemy pierwiastek x1=1.
Otrzymujemy: (x−1)(x2+x+2)=0
Drugi nawias jest nierozkładalny (oblicz np. Δ, Δ<0), wobec tego tylko x−1=0 ⇒x=1.
II sposób: grupowanie i skorzystanie ze wzoru a3−b3=(a−b)(a2+ab+b2)
x3+x−2=0
(x3−1)+(x−1)=0
(x−1)(x2+x+1)+(x+1)=0
Wyciągamy (x−1) przed nawias:
(x−1)(x2+x+1+1)=0
(x−1)(x2+x+2)=0
x=1 lub x2+x+2=0
Tu brak rozw.
Otrzymujemy więc tylko jedno rozwiązanie x=1.
5 kwi 15:12