ciągi
peach: Suma n początkowych wyrazów ciągu (an) wyraża się wzorem Sn=4n−n2 dla n∊N+ . Wykaż,
że ciąg (an) jest ciągiem arytmetycznym.
Jak dla mnie to coś jest z tym nie tak ale może to po prostu moja niekompetencja xD. Z góry
dzięki za pomoc.
28 lut 12:43
Jolanta: jest arytmetyczny
a1=3 r=−2 robiłam ale nie wiem czy to jest fachowo,czy tak mozna,bo to tak na pieszo
liczyłam
28 lut 13:11
Aga1: Ciąg an jest arytmetyczny, jeśli an+1−an=constans, dla każdego n∊N+
an=Sn−Sn−1
an+1=Sn+1−Sn
28 lut 13:17
Jolanta: policzyłam Sn+1−Sn=−2n+3
i dalej nie wiedziałam co robic liczyłam na pieszo
28 lut 13:21
Aga1: an+1=−2(n+1)+3=−2n+1
an+1−an=−2n+1−(−2n+3)=−2n+1+2n=3=
28 lut 13:32
peach: Dzięki, wyszło mi
28 lut 13:57