Uzasadnij swoją odp.
Jarek: proszę o pomoc w rozwiązanie zad.
Duży arbuzw kształcie kulio promieniu R kosztuje 8zł.Jaka powinna byc cena małego arbuza,mając
kształt kuli o promieniu 0,5 Uzasadnij swoją odp.
28 lut 12:29
Jolanta: ,potrzebny wzór na objetość kuli
V=...
28 lut 12:34
Jolanta: Jarek co z wzorem ?
28 lut 12:41
laska : czesc Jolanta mozesz mi pomoc w moim zadaniu ?

bo nie wiem jak to zrobic ....
28 lut 12:44
Marti: wzór na objętośc kuli V=4/3πr3
28 lut 12:46
Jolanta: Mysle,że trzeba proporcje zrobic
objetośc arbuza cena
V małego _________ x
a przy tym małym jest tylko 0,5 czy 0,5R ?
28 lut 12:53
pigor: ... otóż, niech
x=? − szukana cena małego arbuza,
to z równości ceny 1kg arbuza masz np. równanie
| 8 | | x | | 8 | | 8x | |
| = |
| ⇔ |
| = |
| ⇔ xR3=1 ⇔ |
| 43πR3 | | 43π0,53 | | R3 | | 1 | |
| | 1 | |
x= |
| − szukana cena małego arbuza . ... |
| | R3 | |
28 lut 13:29