wykonaj działania na liczbach
paula: błagam o odpowiedź na zadania : dane są liczby x=3 + pierwiastek z dwóch , y=pierwiastek z
dwóch , wykonaj działania :
x+y , y−x , x*y i
y
−
x
28 lut 12:18
Jolanta: x+y=3+√2+√2=3+2√2
y−x=√2−(3+√2)=√2−3−√2=−3
x*y=(3+√2)*√2=3√2=√2*√2=3√2+2
napisałąm rozwiazania wyjatkowo.Poćwicz jak sie pisze ,obok po lewej stronie masz wyjasnione.Na
drugi raz podasz jak rozwiazujesz,żeby ktoś mógł sprawdzic
28 lut 12:39
Jolanta: | y | | √2 | | (√2)*(3−√2) | | 3√2−2 | | 3√2−2 | |
| = |
| = |
| = |
| = |
| |
| x | | 3+√2 | | (3+√2)*(3−√2) | | 9−2 | | 7 | |
wzór (a+b)*(a−b)=a
2−b
2
28 lut 12:48
paula: dziękuje wszytskim za pomoc
28 lut 13:07