zadanie matematyczne pomoze ktos?
laska : w sklepie wsrod dziesieciu zarowek trzy sa wadliwe a pozostale sa dobrej jakosci. Klient kupil
losowo wybrana jedna zarowke( bez sprawdzania). po namysle dokupil jeszcza jedna. Czy
prawdopodobienstwozdarzenia ze klient otrzyma obie zarowki dobrej jakosci jest wieksze od
polowy ?odpowiedz usadnij wykonujac obliczenia /
pomoze ktos z gory dzieki
28 lut 12:10
laska :
28 lut 12:10
Aga1:

| | 7 | | 6 | | 42 | | 45 | |
P(A)= |
| * |
| = |
| < |
| |
| | 10 | | 9 | | 90 | | 90 | |
28 lut 13:27
konrad: prawdopodobieństwo kupienia pierwszej żarówki dobrej − 3/10
prawdopodobieństwo kupienia drugiej żarówki dobrej − 2/9
3/10 * 2/9=1/5 * 1/3 = 1/15 −−> że nie jest, ale nie jestem pewien swojego rozwiązania
28 lut 13:28
konrad: sorry, trochę źle
pierwsza dobra żarówka − 7/10
druga dobra − 6/9=1/3
7/10*1/3=7/30
1/2=15/30
15/30>7/30 zatem nie jest większe
28 lut 13:30
konrad: kurde znowu źle

6/9=2/3
7/10*2/3=14/30
14/30<15/30 czyli jest mniejsze od połowy
28 lut 13:32