Funkcja wymierna
pol: | | x−1 | | 3 | | 1 | |
wykonaj działania |
| − |
| + |
| = |
| | x | | x2 | | x+1 | |
28 lut 11:41
konrad: sprowadź do wspólnego mianownika
pierwszy ułamek pomnóż razy x(x+1)
drugi razy x+1
trzeci razy x2
28 lut 11:44
pol: wspólny mianownik będzie wynosił x(x+1)?
28 lut 11:48
konrad: a co Ci wyjdzie jak pomnożysz np. pierwszy ułamek przez x(x+1)
28 lut 11:52
pol: zostanie x−1 tak?
28 lut 11:53
konrad: ......
w mianowniku masz x, jak pomnożysz to przez x(x+1) to będzie x2(x+1) i to jest wspólny
mianownik
28 lut 11:55
pol: aha,czyli jak występuje w wyrażeniu czynnik w różnych potęgach to do wspólnego mianownika
bierzemy w najwyższej potędze
28 lut 11:57
konrad: to nie jest reguła
bierzemy tak aby otrzymać wspólny mianownik
28 lut 12:10
pol: | x(x2+1)−3x+3+x2 | | x3+x−3x+3+x2 | | x3+x2−2x+3 | |
| = |
| = |
| |
| x2(x+1) | | x2(x+1) | | x2(x+1) | |
W książce jest inna odpowiedź nie wiem gdzie tu jest błąd...Sprawdzi ktoś?Proszę
28 lut 14:48
pol: | | x3+x2−4x−3 | |
Powinno wyjść: |
| |
| | x2(x+1) | |
28 lut 14:50
Aga1: Licznik
x(x−1)(x+1)−3(x−1)+x2=x(x2−1)−3x+3+x2=
28 lut 14:55
Aga1: P0prawka −3(x+1)=−3x−3
28 lut 14:56
pol: Teraz wyszło

dziękuje
28 lut 14:59
pol: A no tak
28 lut 15:01