potega o tych samych wykladnikach
SWAG: Muszę obliczyć potęgę:
918 − 618=?
Kto pomoże ?∧
28 lut 09:18
SWAG: 9∧18 − 6∧18 =
28 lut 09:19
lolo: 91 8 − 61 8 = 9 x 8 − 6 x 8 = 8(9−6) = 24
28 lut 09:21
Miki: 918−618?
28 lut 09:23
SWAG: Sry tam jest tak 918 − 618
28 lut 09:25
lolo: 918 − 618 = 918 − 618 = 150094635296999121 − 101559956668416 = 149993075340330705
28 lut 09:27
SWAG: Tak to każdy umie.
28 lut 09:27
Miki: 318(318−218)=318(39−29)(39+29)
28 lut 09:30
lolo: Nie zrozumiałeś sarkazmu: 918 − 618 = 918 − 618 koniec
28 lut 09:31
SWAG: A jak wykazac że jest podzielne przez 19 ?
28 lut 09:32
Miki: To nie wyrywaj tylko fragmentu,. Myśl co piszesz!
28 lut 09:34
SWAG: Zapomniałem :<
28 lut 09:36
Artur z miasta Neptuna:
SWAG może po prostu całe zadanie napiszesz
28 lut 09:41
Miki: Zapomniałeś treści ? To skąd to pytanie?
28 lut 09:42
SWAG: Mam sprawdzić czy ta liczba jest podzielna przez 19.
28 lut 10:09
Artur z miasta Neptuna:
nie ma reguły na podzielność przez 19

masz:
9
18 − 6
18 = 3
18(3
18−2
18) = 3
18(3
9−2
9)(3
9+2
9) =
= 3
18[(3
3)
3−(2
3)
3][(3
3)
3+(2
3)
3] =
= 3
18[27
3−8
3][27
3+8
3] =
// (a
3−b
3) = (a−b)(a
2+ab+b
2) oraz (a
3+b
3) = (a+b)(a
2−ab+b
2) //
= 3
18(27−8)(27
2+27*8+8
2)(27+8)(27
2−27*8+8
2) =
= 3
18 *
19*(27
2+27*8+8
2)*35*(27
2−27*8+8
2)
wniosek ... tak jest podzielne przez '19'
28 lut 11:21
SWAG: Ja nie wymyśliłem tego zadania. Dzięki za pomoc.
28 lut 12:15