proszę o pomoc bo ni w ząb nie rozumiem prawdopodobieństwa
anulka:
anulka: 1.w urnie A jest 5 kul białych i 3 czarne w urnie B są 4 kule białe i 6 czarnych
,losujemy po jednej kuli z każdej urny. oblicz prawdopodobieństwo ze wyjmiemy kule w jednym
kolorze wynik przedstaw w postaci ułamka nieskracalnego
2. w urnie jest 7 kul białych i 3 czarne losujemy z tej urny jedna kule a następnie z
pozostałych kul znowu jedna oblicz prawdopodobieństwo ze w ten sposób wyjmiemy kule w rożnych
kolorach wynik przedstaw w postaci ułamka nieskracalnego
28 lut 08:28
Artur z miasta Neptuna:
1.
A −−− zdarzenie, że i z jednej i z drugiej wyciągniemy kulę białą
| | 5 | | 4 | | 20 | |
P(A) = |
| * |
| = |
| |
| | 8 | | 10 | | 80 | |
B −−− zdarzenie, że i z jednej i z drugiej wyciągniemy kulę czarną
| | 3 | | 6 | | 18 | |
P(A) = |
| * |
| = |
| |
| | 8 | | 10 | | 80 | |
| | 20 | | 18 | | 38 | | 19 | |
P(A∪B) = |
| + |
| = |
| = |
| |
| | 80 | | 80 | | 80 | | 40 | |
2. spróbuj sama
28 lut 09:00