matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
pochodna
luk20:
Obliczyć pochodną: f(x)=sin(
√
5+(arctgx)
2
)
28 lut 01:02
Artur z miasta Neptuna:
f' = cos(
√
5+(arctgx)
2
*(p{5+(arctgx)
2
)' =
1
1
= cos(
√
5+(arctgx)
2
*(
*
)* (5+(arctgx)
2
)' =
2
√
5+(arctgx)
2
1
1
= cos(
√
5+(arctgx)
2
*(
*
)* (0 + 2arctgx * (arctg x)') =
2
√
5+(arctgx)
2
1
1
2arctg x
= cos(
√
5+(arctgx)
2
*(
*
)*(
)
2
√
5+(arctgx)
2
1+x
2
28 lut 07:58
luk20:
Dzięki
28 lut 09:20