pochodna
luk20: Obliczyć pochodną:
f(x)=xlxl
28 lut 00:20
Jack:
| | ⎧ | x2 dla x≥0 | |
| y= | ⎩ | −x2 dla x<0 |
|
Poza x=0 pochodne łatwo obliczyć. Sprawdzimy, czy f(x) jest różniczkowalna w x=0.
| | −x2−0 | |
y'(0−)=limx→0− |
| =limx→0− −x=0
|
| | x−0 | |
| | x2−0 | |
y'(0+)=limx→0+ |
| =limx→0+ x=0
|
| | x−0 | |
Pochodną jednostronna są sobie równe, zatem f(x) jest różniczkowalna w x=0, a zatem w całej
swojej dziedzinie: x∊R.
28 lut 00:50
luk20: a nie mogę tego zrobić tak, że (x2)'=2x , a (−x2)'=−2x?
28 lut 01:06
Artur z miasta Neptuna:
luk −−− tak możesz zrobić dla R/{0} ... jednak dla x=0 tak funkcja (f(x) = x|x|) NIE JEST
różniczkowalna ... dlatego tutaj musisz obliczyć granice lewo i prawostronne pochodnej w
tymże puncie
28 lut 09:05