Zbiory ^^
Bambo: W zbiorze ℕ definiujemy relacje R:
a)xRy⇔ (x<π y<π) (x>π y>π)
b) xRy⇔(x=5 y=5) V (x≠5 y≠5)
28 lut 00:02
Jack:
co z tym zrobić? i jaki domyślam się że zjadłeś koniunkcje... hm?
28 lut 00:05
Bambo: a)xRy⇔ (x<π ⋀y<π) ⋀ (x>π⋀ y>π)
b) xRy⇔(x=5 ⋀y=5) V (x≠5⋀y≠5)
28 lut 00:06
Bambo: Sorkii
28 lut 00:06
Bambo:
28 lut 00:07
Jack:
wciąż jest, jak sądzę, błąd w pierwszym wyrażeniu: nawiasy miała łączyć alternatywa. Jakie
jest polecenie?
28 lut 00:08
Bambo: W zbiorze ℕ definiujemy relacje R mam zrobione te zadanie odnośnie ptk. a lecz nie mam pewności
co do mojego rozwiązania
28 lut 00:10
Jack:
^^
28 lut 00:11
Bambo: Możesz ocenić >>>

?
28 lut 00:11
Jack:
nie wiem, jakie jest polecenie. Napisz je i przepisz swoje rozwiązanie − spróbuję "ocenić".
28 lut 00:12
Bambo: a )
1) xRy ℕ
(x<π ⋀y<π) ⋀ (x>π⋀ y>π)
2) xRy→yRx
x<π ⋀y<π) ⋀ (x>π⋀ y>π)→(y<π⋀x<π)⋀(y>π⋀x>π)
3) xRy→yRz→xRz
(x<π ⋀y<π) ⋀ (x>π⋀ y>π)→(y<π⋀z<π)⋀(y>π⋀z>π)→(x<π ⋀z<π)⋀x>π⋀ z>π)
28 lut 00:17
Bambo: 3) xRy→yRz→xRz
(x<π ⋀y<π) ⋀ (x>π⋀ y>π)→(y<π⋀z<π)⋀(y>π⋀z>π)→(x<π ⋀z<π)⋀(x>π⋀ z>π)
28 lut 00:18
Jack:
rozumiem... Miałeś sprawdzić czy tak zdefiniowane relacje są relacjami równoważności?
28 lut 00:27
Bambo: Tak

zgadza się

wiec co o tym sadzisz

?
28 lut 00:30
Jack:
a) xRy⇔ (x<π ∧ y<π) ∨ (x>π ∧ y>π) ? (dla R⊆N2)
28 lut 00:34
Bambo: oki a jeśli chodzi o ptk b to na takiej samej zasadzie
28 lut 00:36
Jack:
tylko że niczego nie udowodniłeś... jedynie rozpisałeś.

Wszystko przed Tobą

Ja uciekam −
muszę parę przed snem zrobić. Powodzenia!
28 lut 00:41