Ciągi -Zadanie tekstowe
Esserinn: 1. Wyznacz liczbę wyrazów ciągu arytmetycznego oraz pierwszy i ostatni jego wyraz, wiedząc, że
suma wszystkich wyrazów tego ciągu wynosi 28, trzeci wyraz jest równy 8, a czwarty jest równy
5.
2. Drążono studnię o głębokości 20 m. Za wykopanie pierwszego metra zapłacono 21 zł, a za
wykopanie każdego następnego metra płacono 9 zł więcej w stosunku do ceny metra poprzedniego.
Ile będzie kosztować wydrążenie całej studni?
27 lut 23:40
123: S
n = 28
a
3 = 8
a
4 = 5
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
a
1 + 2r = 8
a
1 + 3r = 5
−r = 3
r = −3
a
1 + 2*(−3) = 8
a
1 − 6 = 8
a
1 = 14
a
n =
| | [2*14 + (n−1)*(−3)]*n | |
28 = |
| |
| | 2 | |
56 = (28 − 3n + 3)*n
56 = (31 − 3n)*n
56 = 31n − 3n
2
−3n
2 + 31n − 56 =0
Δ = 31
2 − 4* (−3)*(−56) = 961 − 672 = 289
√Δ =
√289 = 17
| | −31 − 17 | | −48 | |
n1 = |
| = |
| = 8∊N+ |
| | −6 | | −6 | |
| | −31 + 17 | | −14 | |
n2 = |
| = |
| ≈ 2, 33 ∉N+ |
| | −6 | | −6 | |
Ciąg ten ma 8 wyrazów.
28 lut 00:35
123: a
1 = 21
a
2 = 21 + 9
Więc: a
1 = 21, r = 9, n = 20
| | [2*21 + (20−1)9]*20 | |
S20 = |
| |
| | 2 | |
S
20 = (42 + 171)*10
S
20 = 213*10
S
20 = 2130
28 lut 00:40
Esserinn: Dziękuje, miałem do połowy dobrze jak się okazało, ale ta druga połowa by mnie zgubiła
28 lut 00:47
123: Proszę bardzo
28 lut 00:51