matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Ciag geometryczny
Konsu:
Wyznacz wzór ogólny ciągu geometrycznego an , wiedząc, że a1=−1/16, a8=8. Czy wystarczy an=−1/16*−2
n−1
27 lut 23:14
123:
Po pierwsze zapisz to poprawnie:
1
a
1
= −
16
a
8
= 8 a
8
= a
1
* q
7
a
8
q
7
=
a
1
8
q
7
=
−
1
16
q
7
= 8 * (−16) q
7
= −128 q = −2 a
n
= a
1
* q
n−1
1
a
n
= −
* (−2)
n−1
= [2 * (−2)
3
)]
−1
* (−2)
n−1
16
a
n
= 2
−1
* (−2)
−3
* (−2)
n−1
a
n
= 2
−1
* (−2)
n−4
(−2)
n−4
a
n
=
2
27 lut 23:38
Konsu:
Dzięki śliczne
28 lut 00:23