Zapisz w najprostszej postaci
MvC: Zapisz wyrażenie w najprostszej postaci, a następnie oblicz jego wartość dla a=1 i b =
3√−2
| 3a2 − 4ab + b2 | |
| |
| 3a2 + 2ab − b2 | |
Jakich wzorów trzeba tu użyć, aby się poskracało? Mi nie wychodzi nic do skrócenia.
Odp:
− (3 + 2
3√2 + 2
3√4 )
27 lut 23:13
Eta:
L=3a
2−3ab−ab+b
2= 3a(a−b) −b(a−b)= (a−b)(3a−b)
M= 3a
2+3ab −ab−b
2= 3a(a+b) −b(a+b) = (a+b)(3a−b)
27 lut 23:49
Mila: ETA
27 lut 23:53
ICSP:
27 lut 23:57
27 lut 23:57
MvC: A to podstawienie? Skąd się robi pod pierwiastkiem z liczby ujemnej liczba dodatnia? Mógłby
ktoś rozwiązać?
28 lut 08:10
Mila: Wartość wyrażenia
np. 3√−8=−3√8
podstaw za a i b
następnie skorzystaj ze wzoru a3−b3=
jeśli sobie nie poradzisz to napiszę po 20. To się źle pisze.
28 lut 15:22
MvC: skoro − 3√2 = b3, to ile wynosi b i b2 ?
28 lut 16:36
Mila: b=3√2
b2=3√4
b3=2
28 lut 20:04
MvC: chyba b= − P3{2}, czyli b3 = − 2, bo był minus pod pierwiastkiem.
tak czy inaczej, wychodzą mi głupoty...
28 lut 20:29
Mila: | (1+3√2)*(1+3√2+3√4) | |
| = |
| (1−3√2)*(1+3√2+3√4) | |
wymnóż i zobacz co wyjdzie.
28 lut 20:52
MAturzysta :): Wiem, że podbijam stary wątek, ale skąd wiadomo, że 3√−2 jest równe tyle co: −3√2 ?
5 maj 20:25
mat:
3√−2=3√−1*2= 3√−1*3√2=−3√2
10 mar 23:03