Prosze o sprawdzenie:
;p: Prosze o sprawdzenie:
Zadanie 7:
Podaj środek i promień okręgu o równaniu
a) (x−5)2 + (y−3)2 = 36
b) x2 + (y+7)2 = 3/4
c) x2 + y2 – 4x = 21
d) x2 + y2 + 6x – 10y + 30 = 0
Rozwiązania
a) (x−5)2 + (y−3)2 = 36
S=(5,3)
r=6
b) x2 + (y+7)2 = 3/4
S=(0, −7)
r=√3/2 (pierwiastek trzy przed dwa)
c) x2 + y2 – 4x = 21
S=(4,0)
r=√21
d) x2 + y2 + 6x – 10y + 30 = 0
x2+y2−2ax−2by+c = 0
−2a=6 / : (−2)
a= −3
r2=√a2+b2−c
r2=√36−30
r2=√6
r=6
−2b= −10 / : (−2)
b=5
c=30
S=(−3,5)
r=6
27 lut 23:06
Jack:
c)
x2+y2−4x=21
x2−4x+4−4+y2=21
(x−2)2+y2=25
...
S(2,0), r=5
27 lut 23:10
;p: druga linijka w tym twoim działaniu skąd się nagle wzięło 4−4+y2 ? Reszta dobrze?
27 lut 23:19