Wiadomo, że równanie 2x2 – bx 18 = 0 ma dokładnie jedno rozwiązanie. Wyznacz
Martusia: Proszę o pomoc

///
1.Wiadomo, że równanie 2x2 – bx + 18 = 0 ma dokładnie jedno rozwiązanie. Wyznacz
parametr b i rozwiązanie.
2.Dla jakich wartości parametru m dane równianie ma dwa rozwiązania

x2− 2x − 15=m
(wskazówka skorzystaj z wykresu odpowiednich funkcji).
5 kwi 13:52
Bogdan:
Równanie 2x2 – bx + 18 = 0 ma jedno rozwiązanie <=> Δ = 0
5 kwi 13:56
tim: 1) Aby miało jedno rozwiązanie Δ = 0.
Więc:
0 = b2 − 4 * 2 * 18
b2 = 144
b = 12 lub b = −12
2x2 − 12x + 18 = 0 .. rozwiąż
2x2 + 12x + 18 = 0
5 kwi 13:56
Bogdan:
Równanie x2− 2x − 15 = m ma 2 rozwiązania <=> Δ ≥ 0,
bo brak sformułowania, że są to różne rozwiązania.
Gdyby było polecenie, że są 2 różne rozwiązania, wtedy Δ > 0.
5 kwi 13:59
Bogdan:
Jeśli Δ = 0 to równanie kwadratowe można zapisać korzystając z wzoru skróconego
mnożenia.
5 kwi 14:01