Czy wiecie może...
Basiek: Czy wiecie może...
od którego roku obowiązuje egzamin maturalny w nowej okrojonej formule?
Zaczęłam robić taki arkusz (rok 2006):
http://www.oke.poznan.pl/pliki/arkusze/matura2006zima/mat_a2.pdf
Wydaje mi się, że bez znajomości pochodnych, cokolwiek to jest (

) zadanku nr 17 mogę
tylko pomachać.
Jeszcze jedno pytanie: czy zadanie 14. to suma nieskończonego ciągu geometrycznego ? (Mimo że
q∉(−1,1) )
27 lut 22:57
Jack:
1) pochodne baaaardzo ułatwią rozwiązanie, chociaż nie jestem pewien czy są konieczne (sam
oczywiście bym je wykorzystał).
2) bok i−tego trójkąta:
| | √3 | | √3 | | √3 | |
a1=a, a2=a |
| , a3=a ( |
| )2, ..., ai= a( |
| )i−1
|
| | 2 | | 2 | | 2 | |
| | √3 | |
Lecz q= |
| <1, więc jest ok
|
| | 2 | |
Tak, będzie nie nieskończony szereg geometryczny.
27 lut 23:03
Mila: POliczę q i odpowiem
27 lut 23:04
Basia:
nowa podstawa programowa obowiązuje chyba od 2004 (wypadły wtedy granice, pochodne i kilka
innych rzeczy) czyli matury od 2007 w górę
27 lut 23:04
elpe: Basiek masz jeszcze 2 miesiace

co to takie pochodne dla Cb
27 lut 23:09
Basiek: Hm, ale "pacz", jeśli sumuję pola, to:
| | a2 √3 | | 3√3a2 | |
P1= |
| , P2= |
| |
| | 4 | | 8 | |
Chyba.... cóż.
27 lut 23:09
Basiek: Te "dwa miesiące" brzmią dla mnie... strasznie. Naprawdę.
Hm, nieskończonego ciągu geometrycznego chyba też już nie ma w podstawie programowej. Ostatnie
zadanie to zasada indukcji za 4 punkciki.

Nie miałby ktoś ochoty czasem tego napisać? Jeśli
nie, to naprawdę nie trzeba.
27 lut 23:12
Basia:
w zadaniu 17 wprost mowa o pochodnej i bez znajomości faktu, że współczynnik kierunkowy
stycznej do krzywej w p−cie x
0 = f'(x
0) zadanie nie da się rozwiązać
1. mamy przecież tylko wykres tej pochodnej
2. nie jest prawdą, że prosta, która ma jeden punkt wspólny z krzywą jest styczna do tej
krzywej
(tak jest w przypadku paraboli, okręgu i elipsy na przykład), ale nie generalnie
przykład:
y = 5
punkt 2 to ostrzeżenie "na wszelki wypadek"
już ktoś tu kiedyś próbował tą metodą wyznaczyć styczną do krzywej czwartego stopnia
naliczył się strasznie, a efekt = 0
27 lut 23:14
Jack:
po pierwsze, to niemożliwe żeby stosunek boków był <1, a stosunek pól nagle >1...
| | a2√3 | | a23√3 | |
a po drugie P1= |
| , P2= |
| ⇒ q=3/4
|
| | 4 | | 4*4 | |
i całe szczęście bo skoro k=a
2/a
1=
√3/2 to k
2=P
2/P
1=3/4 (z własności figur podobnych)
27 lut 23:14
Mila: Basiek, jutro policzę Ci te pola. Z indukcją daj sobie spokój − nie potrzeba. Zobacz na stronie
CKE co Cię obowiązuje.
Bez paniki.Co teraz masz w szkole, skończyłaś stereometrię?
27 lut 23:17
Basiek: Okej, przepraszam. Ja jak zawsze nie umiem liczyć

Co do pochodnych− tego niestety
nie ruszę.
27 lut 23:19
Basiek: No nie, stereometria− graniastosłupy robimy. I hm, nie panikuję.

Przynajmniej się staram

A co do tego, co mnie obowiązuje, to się orientuję całkiem nieźle

I... nie wyobrażam sobie, żebym miała taki egzamin maturalny. Własnie zaczęłam podziwiać
wszystkich, którzy pisali starą maturę z matematyki.
27 lut 23:20
Mila: Matura − piękna sprawa, napisałam najlepiej w szkole, to se ne wrati. Zazdroszczę Ci.
27 lut 23:23
Basiek: Myślę, że z perspektywy czasu troszkę inaczej patrzy się na pewne sprawy. Ja bym wolała pisać
te egzaminy za rok, a najlepiej za dwa...
27 lut 23:25
Jack:
indukcja:
| | 2 | | an | |
2. zał. ak= |
| (oraz wiemy, że an+1= |
| )
|
| | 2k−1 | | an+1 | |
Dw.
| | ak | | 1 | | 1 | | 1 | |
ak+1= |
| =1− |
| =1− |
| =1− |
| =
|
| | ak+1 | | ak+1 | | | | | |
| | 1 | | 2k−1 | | 2k+1 | | 2k−1 | | 2 | |
=1− |
| =1− |
| = |
| − |
| = |
| |
| | | | 2k+1 | | 2k+1 | | 2k+1 | | 2k+1 | |
27 lut 23:26
Basiek: Dziękuję
Jack, jakiś rok temu taki temat mieliśmy, wtedy go nie rozumiałam, myślałam, że
może teraz coś...., ale to na pewno nie jest poziom, na którym my robiliśmy to na lekcji. Cóż,
przepisałam sobie, może kiedyś to pojmę, w każdym razie dziękuję i przepraszam za
marnotrawienie Twojego czasu.
Mógłby mnie ktoś jeszcze uświadomić w sprawie zad. nr 16? Wygląda... cóż, pierwszy raz spotykam
się z takim czymś jak "Para (Ω,P) jest przestrzenią probabilistyczną...", czy to też jest już
poza... wymaganiami maturalnymi? (Proszę tak!)
27 lut 23:35
Jack:
żadne marnotrawienie

Dziś miałem zajęcia z chłopakiem, którego nauczyciel robi indukcję,
dość dokładnie dwumian Newtona i inne ciekawostki których nie będzie na maturze. Dlatego
włączyłem swoje 3 grosze... Współczuję tym, których nauczyciele nie wychodzą poza okrojony
program.
27 lut 23:40
Basiek: My troszkę wychodzimy, bo to wszystko jest w podręcznikach Oficyny. Ale tylko troszkę,
podstawowe granice, szereg geometryczny, schemat Bernoulliego,nawet dwumian oraz indukcja
były, ale one dosłownie wspomniane. Nie idziemy z materiałem zbyt szybko, dlatego jesteśmy
niemal na samym początku stereometrii, a wiadomo, że materiał trzeba przerobić. Z perspektywy
czasu też żałuję, że tych "bonusowych lekcji" było tak niewiele, ale w pierwszej, czy drugiej
klasie, jak widziałam takie rzeczy na tablicy, to zgroza
27 lut 23:46
Jack:
Zad 16
Skoro zdarzenia są niezależne, to P(A∩B)=P(A)*P(B).
Stąd 1=P(A∪B)=P(A)+P(B)−P(A∩B)=P(A)+P(B)−P(A)*P(B)=P(A) [1−P(B)] +P(B)
Stąd:
1=P(A) [1−P(B)] +P(B)
P(A) [1−P(B)] +P(B)−1=0
P(A) [1−P(B)] −[−P(B)+1]=0
[1−P(B)] * [1−P(A)] =0 (grupowanie wyrazów)
czyli P(A)=1 lub P(B)=1.
27 lut 23:46
Basiek: O, dziękuję.
To wydaje się całkiem proste, za wyjątkiem tego "para bla bla" i trzeba wiedzieć, że
P(A∩B)=P(A)*P(B), co chyba w podręczniku kiedyś czytałam, aczkolwiek nigdy nie zastosowałam.
27 lut 23:54
Jack:
ja też rzadko kiedy to stosuję
27 lut 23:54
Basiek: Niemal w każdym zadaniu jest "rozłączne zdarzenia" , o niezależnych (całe szczęście) się
milczy.
27 lut 23:56