Iloczyn dwóch kolejnych liczb
MvC: Uzasadnij, że iloczyn dwóch kolejnych liczb naturalnych dzieli się przez 6 lub przy dzieleniu
przez 18 daje resztę 2.
27 lut 22:55
Artur z miasta Neptuna:
n*(n+1)
1o 6 dzieli n
i po sprawie
2o 6 przy dzieleniu n daje resztę 1
n = 6k+1
n+1 = 6k+2
n*(n+1) = (6k+1)(6k+2) = 36k2 + 3*18k + 2 = 18(2k2+3k) + 2 ... czyli dzieląc przez 18 masz
resztę 2
3o 6 przy dzieleniu n daje resztę 2
n = 6k+2
n+1 = 6k+3
n*(n+1) = (6k+2)(6k+3) = 36k2 + 5*18k + 6 = 6(6k2+15k+1) ... czyli jest to podzielne przez 6
4o 6 przy dzieleniu n daje resztę 3
n = 6k+3
n+1 = 6k+4
n*(n+1) = (6k+3)(6k+4) = 36k2 + 7*18k + 12 = 6(6k2+21k+2) ... czyli jest to podzielne przez 6
5o 6 przy dzieleniu n daje resztę 4
n = 6k+4
n+1 = 6k+5
n*(n+1) = (6k+4)(6k+5) = 36k2 + 9*18k + 20 = 18(2k2+3k +1) + 2 ... czyli dzieląc przez 18
masz resztę 2
6o 6 przy dzieleniu n daje resztę 5
n = 6k+5
n+1 = 6k+6
czyli 6 dzieli n+1
c.n.w.
27 lut 23:27
Eta:
Można prościej :
n(n+1)
1o n,n+1 −−− kolejne liczby naturalne , wśród nich jest liczba parzysta
i jeżeli jedna z nich podzielna przez 3 ⇒ podzielność przez 6
2 jeżeli wśród nich nie ma liczby podzielnej przez 3 to liczby te są postaci
n= 3k+1 n+1= 3k+2
n(n+1) = (3k+1)(3k+2) = 9k2+9k+2 = 9k(k+1)+2 k,k+1 dzieli się przez 2
to liczba 18 | 9k(k+1) +2 −−− przy dzieleniu przez 18 daje resztę 2
27 lut 23:38