Liczba rozwiązań w zależności od parametru
MvC: Wyznacz liczbę rozwiązań równania w zależności od parametru a:
a2 + | |x+1| − 1| = 1
Rozw:
0, dla x∊ (−∞, −1) lub (1, +∞)
1, dla x∊ {−1,1}
2, dla x = 0
3, dla x∊ (−1,0) lub (0,1)
27 lut 22:48
Mila: Najlepiej rozwiąż graficznie równanie:
||x+1|−1|=1−p2
W razie wątpliwości pytaj.
28 lut 14:34
MvC: No to opuściłem tą wartośc bezwzględną w środku i mam
1. dla x ≥−1
|x| = −a2 +1
2. dla x < −1
| −x −2| = −a2 + 1
czyli
−x −2 = −a2 +1 lub −x −2 = a2 −1
i tylko dla tego ostatniego rownania przecinaja mi sie wykresy w dwoch punktach. A w
odpowiedziach są punkty z 3 czy 4 rozwiazaniami. Jak to trzeba zrobić? ...
28 lut 16:35
MvC: podbijam w górę...
28 lut 20:30
Mila:

f(x) =||x+1|−1|
y=1−a
2
1−a
2 <0 brak rozwiązań
1−a
2 =0 dwa rozwiązania
0<1−a
2 <1 cztery rozwiązania
1−a
2 =1 trzy r
1−a
2 >1 dwa r
28 lut 20:46