wyznacz równanie stycznych do okręgu
trolololo: wyznacz równanie stycznych do okręgu (x−3)2 + y2 = 9 przechodzących przez punkt p (1, −2)
27 lut 21:50
M:
12 lut 09:54
Mila:

Treść zadania?
Punkt P powinien być na okręgu lub na zewnątrz.
12 lut 17:44
Mila:
Jola,teraz rozwiąż dla P=(−2,1)
Bo−ra
12 lut 17:50
Bo_ra:
Dobry wieczór
Milu
12 lut 17:55
Mila:
Witam miło
12 lut 18:08
Jolanta: P(−2,1) lezy poza okręgiem to już bardziej skomplikowane
Równanie kierunkowe styczn jprzechodzącej przez P
y=ax+b P(−2 ;1)
1=−2a+b
1+2a=b
y=ax+1+2a
Postać ogólna stycznej
ax−y+2a+1=0
A=a. B=−1. C=2a+1
Wykorzystam wzór na odległość punktu(środka okręgu) od prostej aby wyznaczyć a
| | |Axo+Byo+C| | |
d= |
| . d=r=√9=3 |
| | √A2+B2 | |
| | |a*3−0+2a+1| | |
3= |
| |
| | √a2+(−1)2 | |
3*
√a2+1=|5a+1|. obie strony są nieujemne możemy podnieść do kwadratu
9*(a
2+1)=25a
2+10a+1
0=16a
2+10a−8
8a
2+5a−4=0
Δ=b
2−4ac=25+128
Δ=153
√Δ=3
√17
12 lut 21:42
Jolanta: P(−2,1) lezy poza okręgiem to już bardziej skomplikowane
Równanie kierunkowe styczn jprzechodzącej przez P
y=ax+b P(−2 ;1)
1=−2a+b
1+2a=b
y=ax+1+2a
Postać ogólna stycznej
ax−y+2a+1=0
A=a. B=−1. C=2a+1
Wykorzystam wzór na odległość punktu(środka okręgu) od prostej aby wyznaczyć a
| | |Axo+Byo+C| | |
d= |
| . d=r=√9=3 |
| | √A2+B2 | |
| | |a*3−0+2a+1| | |
3= |
| |
| | √a2+(−1)2 | |
3*
√a2+1=|5a+1|. obie strony są nieujemne możemy podnieść do kwadratu
9*(a
2+1)=25a
2+10a+1
0=16a
2+10a−8
8a
2+5a−4=0
Δ=b
2−4ac=25+128
Δ=153
√Δ=3
√17
12 lut 21:43
Jolanta: | | −5−√17 | | −5+√17 | |
a1= |
| . a2= |
| |
| | 16 | | 16 | |
Nie podoba mi się Pewnie coś przekrecilam
12 lut 21:49
Metis:
12 lut 22:28
Metis: Dzien dobry
Mila 
Miło widzieć, że ciągle pomagasz

Czy ktoś z poprzedniej "gwardii" jeszcze się pojawia?
Czy 5latek ciągle zagląda na forum?
12 lut 22:30
Mila:
Metoda dobra.
Punkt jest niezbyt przyjazny. Szkoda roboty dla tej treści

Może znajdę zadanie o bardziej przyjaznych obliczeniach to przećwiczysz.
Jeśli masz na to ochotę.
12 lut 22:38
Mila:
Witam miło
Metis 
Jest kilka osób, ale nie ma uczniów, są na innych stronkach.
Bo− ra to dawny 6−latek, jest wiernym forumowiczem.
Eta wpada pod różnymi nickami i jest zawsze nasz wspaniały
wredulus.
12 lut 22:43
Mila:
Napisz jak przebiega Twoja kariera zawodowa, jeśli to nie tajemnica.
12 lut 22:44
Metis: Bardzo się cieszę, że można Cię tutaj spotkać
Bo− ra, dawny forumowy przyjacielu, dobrze Cię tutaj rowniez widzieć !
Napisz co u Ciebie, gdy zobaczysz tę wiadomość.
Kochana
Milu, pracuje w dużej zielonej firmie z Doliny Krzemowej

i zajmuje sie tematem
sztucznej inteligencji.
Skonczylem kilka lat temu PWr na wydziale Elektroniki.
W Łodzi poznałem moją obecna zone (3 lata malzenstwo) i obecnie troszczymy się wspolnie o
naszego 3−miesiecznego syna

Wrocilem dzisiaj i przejrzalem moje posty, aż zakręciła się łezka

to były dobre czasy
12 lut 22:52
Mila:
Dziękuję za tak wspaniałe wieści, gratulacje. Nie śmiałam pytać o życie osobiste.
To naprawdę wspaniale że kariera zawodowa jak należy, ale najważniejsza jest rodzina z
dzieckiem.
To urocze.


dla całej trójki.
Sama mam udaną rodzinę i to jest najważniejsze .
O pracy zawodowej wspominamy − najważniejsze z niej to, że konto jest zasilane co miesiąc.
Dziecko wyfrunęło z domu i też ma udaną rodzinę.
12 lut 23:06
Metis: Świetnie to słyszeć
Milu
12 lut 23:13
Mila:
12 lut 23:14
Bo_ra:
Pozdrawiam Cie Michale .
Cieszę się że u Ciebie tak świetnie
13 lut 00:28
Metis: Ciesze ze ciagle tutaj jestes. Bardzo serdecznie wspominam Cię i pamietam o Twojej i Waszej
pomocy w przygotowaniach do matury.
Wdzięczny za wszystko.
14 lut 09:53