wielomiany
rafal: Dla jakich parametrów wielomian W(x)= 64x3 + 48x2 +px + q ma pierwiastek trzykrotny?
27 lut 21:47
ICSP: czyli da sie go zawinąć do wzoru skrócanego mnożenia
(a+b)3 = a3 + 3a2b + 3ab2 + b3
czyli mamy :
a3 = 64x3
3a2b = 48x2
policz a i b
później masz :
p = 3ab2
q = b3
27 lut 21:51
Artur z miasta Neptuna:
wzory viete'a dla wielomianu 3 stopnia (analogiczne dla tych dla wielomianów 2stopnia)
27 lut 21:51
ICSP: Arutrze wiem o wzorach Viet'a

Jednak niestety w liceum nie praktykuje się ich dla wielomianu stopnia III oraz wyższych

Mógłbym się ciebie spytać po jakich studiach jesteś?
27 lut 21:52
27 lut 21:57
Artur z miasta Neptuna:
ICSP −−− źle przeczytałem ... myślałem o trzech RÓŻNYCH pierwiastkach
27 lut 21:58
Mila: ICSP − w klasach o poszerzonym zakresie podaje się, Napisać?
27 lut 21:58
Artur z miasta Neptuna:
ICPS −−− jestem po matmie na PG (politechnika gdańska) ... ale w/w wzory Viete'a miałem w
liceum (ostatni rocznik 'przed gimnazialny')
27 lut 21:59
ICSP: Arturze ja też na początku o wzorach Viet'a pomyślałem ,ale później zdałem sobie sprawę z
tego że pewnie wrzuca to zadanie jakiś licealista i może on mieć problemy ze wzorami Viet'a
dla równania sześciennego
27 lut 21:59
ICSP: W takim razie Arturze algebrę abstrakcyjną powinieneś mieć w małym paluszku?
27 lut 22:00
Artur z miasta Neptuna: dla mnie ogólnie Algebra była abstrakcyjna

w końcu nie bez kozery mówi się, że 'algebra powstała przez filozofów, którzy stwierdzili, że
matematyka jest zbyt logiczna'

powiedzmy, że ją pamiętam ... pytaj może będę wiedział.
27 lut 22:02
Mila: ICSP − jesteś bardzo dobry − nie ma co się martwić tymi wzorami. Masz czas. Najważniejsza jest
zdolność odkrywania ......
27 lut 22:04
ICSP: Wykazać następujące właśności rzędu elementu grup:
a)rz(ab) = rz(ba)
b)rza = rz(a−1)
c)Jeżeli rza = k oraz ar = e to k|r
27 lut 22:08
Artur z miasta Neptuna:
oki ... to parę rzeczy musisz mi przypomnieć:
1) co to jest rząd grupy
2) czy a−1 będzie grupą odwrotną? jeżeli tak to jak ona jest definiowana
3) ogólnie przypomnij mi definicję grupy
27 lut 22:10
ICSP: Mila ja znam wzory Viet'a dla wielomianów stopnia III oraz wyżej. Niestety poddaje w
wątpliwość czy kolega którego temat przejęliśmy je zna
27 lut 22:10
Artur z miasta Neptuna:
wybacz ... ale miałem to 7 lat temu i później tego nie używałem (specjalizacja −−− Mat.
Finansowa) więc mi to troszkę 'uleciało' z główki
27 lut 22:11
ICSP: Oczywiście rozpatrujemy grupy multilplikatywne.
rzęd elementu grupy :
Jeżeli istnieje taka liczba naturalna k ≥ 1 że ak = e to najmniejszą sposórd takich liczb
nazywamy rzędem elementu grupy.
27 lut 22:13
Mila: To przepraszam, zrozumiałam, że jesteś licealistą i to mój błąd, opinię o Twojej wiedzy
podtrzymuję.Jesteś studentem?
Kolega milczy, może jutro spojrzy i wypowie się.
Pozdrawiam.

Artura też.
27 lut 22:13
Artur z miasta Neptuna:
a) czy G jest abelowa
27 lut 22:17
ICSP: nie ma nic na ten temat powiedzianego
27 lut 22:19
ICSP: Przepraszam teraz ale muszę na chwilkę wyjść

Będę około 23:30
27 lut 22:20
Mila: p=12
q=1
x1=−1/4
?
27 lut 22:21
Artur z miasta Neptuna:
c) skoro rz(a) = k to k=mins∊N{as = e}
dowód nie wprost.
w takim razie: ∃n∊N r = n+ v*k ⋀ n < k
skoro ar = e oraz ar = an+v*k = an * avk = an * e ⇔ an = e
ale n<k ... więc rz(a) = n < k sprzeczne
czyli n=k
c.n.w.
27 lut 22:33
Artur z miasta Neptuna:
jeszcze raz
3)
rz(a) = k czyli k = mins∊N{as = e}
ar = e
∃v∊N r=n+v*k ⋀ n≤k
1o n=k
e = ar = an+vk = a(1+v)k ⇒ k|(1+v)k
2o n<k
e = ar = an+vk = an o avk = an o e = an ⇒ an = e
sprzeczne ... ponieważ k = mins∊N{as = e}
c.n.w.
27 lut 22:55
Artur z miasta Neptuna:
2)
rz(a) = k czyli k=mins∊N{as = e}
rz(a−1) = l czyli l=mins∊N{(a−1)s = e}
1o niech l>k
e = ak o (a−1)l = a o .... o a o a−1 o .... o a−1=/// 'a' jest k, a−1 jest l ///=
= ek o (a−1)l−k = a−1)l−k ⇒ a−1)l−k = e
sprzeczne ponieważ: l=mins∊N{(a−1)s = e}
2o niech k>l
e = ak o (a−1)l = a o .... o a o a−1 o .... o a−1=/// 'a' jest k, a−1 jest l ///=
= ak−l o el = ak−l ⇒ ak−l = e
sprzeczne ponieważ: k=mins∊N{as = e}
czyli: k=l
c.n.w.
27 lut 23:03
ICSP: Mila
27 lut 23:14
ICSP: Arturze dziękuję

Zobaczę czy w ogóle coś z tego zrozumiem
27 lut 23:14
Artur z miasta Neptuna:
tutaj nie wiem czy moje rozumowanie jest prawidłowe ... czyli: ab2 = a o b o a o b
1)
rza(ab) = k czyli k=mins∊N{(ab)s = e}
rza(ba) = l czyli l=mins∊N{(ba)s = e}
1o niech l>k
∃v∊N l = n + vk ⋀ n≤k
e = (ba)l = b o a o b o .... o a o b o a = // mamy takich par 'b o a' dokładnie 'n+vk' // =
= b o ( a o b o .... o a o b) o a o b o .... o a =//w nawiasie wydzielamy 'vk' par 'a o b'//=
= b o a o b o a ...o b o a = (b o a) n ⇒ (ba)n = e
sprzeczne, ponieważ n < l=mins∊N{(ba)s = e}
2o niech k>l −−− analogicznie
czyli k=l
c.n.w.
27 lut 23:16
Artur z miasta Neptuna:
w (1) skorzystałem z 'łączności' która MUSI zachodzić w grupie
w (2) skorzystałem z istnienia elementu neutralnego w grupie
wydaje mi się, że dobrze ... spróbuj to przetworzyć sobie, jakby było źle ... to jutro o tym
się dowiem

miłej nocki
27 lut 23:19
ICSP: dziękuję bardzo

Oczywiście jutro po zajęciach to przetworzę bo dziś już niestety nie dam rady
27 lut 23:21
Artur z miasta Neptuna:
jeszcze tylko komentarz do (1):
jak wydzieliłem 'vk' par 'a o b' to na mocy rz(ab)=k ... ten cały nawias zamieniłem na 'e' i go
później (z rozpędu) nie zapisałem (ale nomen omen powinno się napisać 'b o e o a o .... o b o
a')
27 lut 23:31
Mila: Rozw, bez wzorów Viete'a
w(x) =64*(x−a)3 gdzie a to potrójny pierwiastek
w(x)=64*(x3−3x2a+3xa−a3)
w(x) =64 x2−192x2a+192xa2 −64 a3 i porównaj ze wpółczynnikami w(x).
64 x2−192x2a+192xa2 −64 a3 =64x3+48x2 +px+q
28 lut 14:47