POMOCY!!!HELP!HILFE!
Ania: GRANICA x dazy do 0
y=x−sinx/x−tgx
cale wyrazenie x−tgx jest pod kreska ulamkowa prosze o dokladne rozwiazanie
27 lut 21:33
Artur z miasta Neptuna:
| x−sinx | | 0 | | 1 − cos x | |
| = [ |
| ] ... czyli reguła d'Hospitala ... = |
| = |
| x−tgx | | 0 | | 1−1/cos2x | |
| | cos2 x (1− cos x) | | cos2x (1−cos x) | |
= |
| = |
| = |
| | cos2x − 1 | | (cos x +1)(cosx − 1) | |
27 lut 21:44
Ania: a skad wziela sie druga linijka? moznaby jeszcze dokladniej?
27 lut 21:59
Artur z miasta Neptuna:
mianownik do jednego ułamka i mamy:
| 1−cos x | |
| = początek drugiej linijki |
| |
27 lut 22:01
Ania: no nie czaje....sory
27 lut 22:09
Artur z miasta Neptuna:
| | 1 | | cos2x | | 1 | | cos2x − 1 | |
mianownik: 1 − |
| = |
| − |
| = |
| |
| | cos2x | | cos2x | | cos2x | | cos2x | |
więc:
| 1−cos x | | 1−cos x | | cos2x | |
| = |
| = (1−cos x)* |
| |
| | | | cos2x − 1 | |
=
| | (1−cos x)*cos2x | |
= |
| ... i masz drugą linijkę |
| | cos2x − 1 | |
27 lut 22:14
Ania: jestes wspanialy dzieki
27 lut 22:19