matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
całka
Wojtek:
http://www.wolframalpha.com/input/?i=integral%28[x*x^%281%2F2%29]+-+[x^2*%28x^%281%2F2%29%29]%29%2Fx]+dx
x
3/2
− x
5/2
daje
√
x
−x
3/2
w jaki sposób kto pomoże wytłumaczyć
x
27 lut 21:21
Artur z miasta Neptuna:
x
3/2
x
5/2
−
= x
1/2
− x
3/2
i liczysz całkę
x
x
pamiętaj, że wolfram często (zwłaszcza przy całkach i pochodnych) trochę inaczej 'wyciąga' przed nawias.
27 lut 21:26
Beti:
bo:
x(x
1/2
−x
3/2
)
= i skracamy = x
1/2
− x
3/2
=
√
x
− x
3/2
x
27 lut 21:26
Wojtek:
aha dzięki
27 lut 21:28