bryły
Olaa7: Czy może mi to ktoś wytłumaczyć.
Trapez równoramienny obraca się dookoła krótszej podstawy. Oblicz pole powierzchni całkowitej
otrzymanej bryły i objętość tej bryły.
dane− krótsza podstawa 6 cm, dłuższa 12cm, kąt miedzy dłuższą podstawą a bokiem 60 stopni.
27 lut 21:03
Artur z miasta Neptuna:
gdyby to nie był trapez ale prostokąt (podstawy równych długości) i był obracany w ten sam
sposób co ten trapez ... to co by powstało?
Walec o 'r' = wysokości tego prostokąta i "H" = podstawie prostokąta ... prawda


Teraz pomyśl ... czego NIE BĘDZIE w momencie, gdy zamienisz ten prostokąt na trapez ...
podpowiem −−− nie będzie u góry i na dole dwóch figur zwanych stożkami (ostrosłup o podstawie
koła)
27 lut 21:07
Olaa7: walec ?
27 lut 21:12
Olaa7: Ogólnie chodzi o to że policzyłam już w całym zadaniu h ,ale teraz mam problem z wyliczeniem r
bo nie wiem czy mam użyć funkcji trygonometrycznych.
27 lut 21:13
Artur z miasta Neptuna:

tak ... walec
teraz to widzisz
27 lut 21:16
Artur z miasta Neptuna:
r = wysokość trapezu równoramiennego ... skorzystaj z tw. Pitagorasa
27 lut 21:17
Olaa7: h2+l2=r2
27 lut 21:25
Olaa7: o to chodzi?
27 lut 21:25
Olaa7: nie wiem już sama.
27 lut 21:28
Artur z miasta Neptuna:
nieee
h = r
| | a−b | |
h2 + l2 = c2 ... gdzie c − ramie trapezu, l = |
| (różnica podstaw na dwa) |
| | 2 | |
27 lut 21:34