oblicz z deltom kwadratowa funkcja
rafal286: 9x2−12x=0
27 lut 21:01
Mila: x(9x−12)=0
x=0 ⋁ 9x=12
27 lut 21:21
Patryk: Zbyt trudne pytanie jak na naszych użytkowników. Ja po pięciu latach studiów nie potrafię
obliczyć tego z "deltom". Skromnie potrafię tylko liczyć z deltą...
A tak na poważnie to takich przykładów nie liczy się przy wykorzystaniu delty, a poprzez
wyłączenie wspólnego czynnika przed nawias:
9x2−12x=0
3x(3x−4)=0
x=0 v x=43
Jak na siłę chcesz wykorzystać tą deltę to w tym przykładzie po prostu:
Δ=b2, bo 4ac=0, bo c=0
√Δ=b
x=−b±b2a
w tym wypadku:
x=12+122*9
x=43
v
x=12−122*9
x=o
27 lut 21:22
ICSP: omg.
Takie rzeczy liczy sie ze wzorów Viet'a
x
1 * x
2 = 0
na oko widać ze
x
2 = 0
27 lut 21:26