Jak obliczyc takie równanie logarymiczne?
Carolajna: Mam problem z takim zadaniem... Niesttey logarytmy nie są moją najmocniejszą strona i nie
wiem jak to rozwiązać
5log2 (x2 − 10x + 10) =1
5 kwi 13:28
Bogdan:
Wskazówka:
1 = 50 oraz 20 = 1
5 kwi 13:30
benia: Zacznij od założeń: x2 − 10x +10 > 0
5 kwi 13:38
Carolajna: jeżeli 1 = 50 to mój logarytm log2 (x2 − 10x +10) =0
zeby sie tak równał to moje równanie x2 − 10x + 10 =0
licze delte, pierwiastki i x1 = 5− √15 x2 = 5+ √15
tylko ze w rozwiązaniach jest inny wynik.. cos zrobiłam źle...
5 kwi 13:47
Carolajna: Chyba ze w ogole robie to zle?
5 kwi 13:52
Bogdan:
log2 (x2 − 10x +10) = 0 => x2 − 10x +10 = 1, bo 2o = 1
5 kwi 13:53
Bogdan:
Po rozwiązaniu trzeba sprawdzić założenie x2 − 10x + 10 > 0
5 kwi 13:54
Carolajna: ok... ^^ wydawało mi sie ze zgubiłam gdzies 1...
5 kwi 13:54
Carolajna: x
1 =1 i x
2 = 9
dziekuję
5 kwi 13:59