Nierówności wymierne
Bartes: Potrzebuje pomocy przy pracy domowej ^^
| | x | | 5 | |
x + 5 − |
| < |
| |
| | x + 4 | | x + 4 | |
27 lut 20:53
Bartes: (x2 − 8x + 15)(x + 4) < 0
Jestem przy takim stanie, ale po delcie = 2 wychodząmi x1=3 x2=5 a powinno wyjść −3 i −5
27 lut 21:02
Beti: przenosimy i sprowdzamy do wspólnego mianownika:
| (x+5)(x+4) | | x | | 5 | |
| − |
| − |
| < 0
|
| x+4 | | x+4 | | x+4 | |
(x
2+8x+15)(x+4) < 0
dalej wiesz już jak ? oczywiście jeszcze trzeba okreslić dziedzinę
27 lut 21:04
Bartes: Dobra juz mam blad

Dzieki
27 lut 21:04
Jack:
pokaż jak to rozwiązujesz. Nie mów tylko, że przemnażasz obie strony przez (x+4)...
27 lut 21:04
Jack:
27 lut 21:04
Bartes: Mialem −8x zamiast +8x i wszystko mi jeden znak spieprzył. Dziękuje jeszcze raz.
27 lut 21:05
Beti: jak widzisz w pierwszym nawiasie ma byc +8x − wtedy będzie dobrze
27 lut 21:05