nie wiem czy dobrze zrobiłem, jak ktoś zrobi będę wdzięczny :)
soldier: witam

wyrażenia wymierne
1.
12x+
74x=x
2.
x+33−x=
x+1x−1
27 lut 20:46
soldier:
27 lut 20:48
Basiek: Ale eeee....
Zadanie pierwsze w formie łopatologicznej:
Mam pół jabłka, Ty masz niecałe 2 jabłka, bo byłeś głodny i kawałek odgryzłeś.
Ile mamy razem? Twój wynik mówi, że razem mamy jedno jabłko. A to raczej... no nie.
27 lut 20:49
soldier: czyli x2=5
27 lut 20:52
soldier: czyli x2=5
27 lut 20:53
Basiek: | x | | 7x | | 2x | | 7x | | 9 | | 1 | |
| + |
| = |
| + |
| = |
| x =2 |
| x |
| 2 | | 4 | | 4 | | 4 | | 4 | | 4 | |
27 lut 20:54
soldier: yhy dobrze ale to ma się równać x
27 lut 20:57
soldier: dopiero zrobiłas dodawanie został jeszcze x tak jak zrobiłas a+b jeszcze jest =x
27 lut 20:58
Basiek: To jest równanie?
| | 1 | |
Przecież L≠P bo 2 |
| x≠x ... |
| | 4 | |
27 lut 21:00
soldier: czyli ile równa się x?
27 lut 21:01
Basiek: Szczerze? Nie ogarniam.
27 lut 21:02
soldier: to trzeba jeszcze obliczyć 214x=x
27 lut 21:03
soldier: napisze jak ja robiłem
27 lut 21:04
ICSP: przemnażając przez 4
2x + 7x = 4x
porządkując :
5x = 0
x = 0
27 lut 21:04
27 lut 21:05
soldier: o dokładnie, przez przypadek w nowym temacie napisalem
27 lut 21:11
soldier: Dzięki ICPS
27 lut 21:12
soldier: a jeśli chodzi o 2 przykład ktoś obliczy?
27 lut 21:29
Mila: x≠3⋀ x≠1
(x+3)*(x−1)=(3−x)*(x+1)
wymnóż i napisz wynik, sprawdzę.
27 lut 21:34
soldier: x=4.5?
27 lut 21:35
soldier: x2=4,5 czyli x=4,5 lub x=−4,5
27 lut 21:41
Mila: INaczej.
2x2=6
x=√3⋁x=−√3
podstaw i sprawdx.
Czy napisać wynik mnożenia?
27 lut 21:46
soldier: tak napisz jak możesz
27 lut 21:48
Mila: x2−x+3x−3=3x+3−x2−x
27 lut 21:50
soldier: a już widzę !
27 lut 21:50
Mila: No to powodzenia.
27 lut 21:51
soldier: nie potrzebnie 3 mnożyłyem zamiast dodac i tutaj błąd, dzięki
27 lut 21:51
Mila:
27 lut 22:05