Udowodnij, że wielomian
XVD: Udowodnij, że wielomian W(x) = x4−2x3+2x2−8x+16 przybiera wartości dodatnie dla x∊R
27 lut 20:45
nieokiełznany: x4 − 2x3 + 2x2 − 8x + 16
x4 − 2x3 + x2 + x2 − 8x + 16
(x2 + x)2 + (x −4)2 > 0
a2 + b2 > 0
suma kwadratów dwóch dowolnych liczb jest zawsze dodatnia ( / większa od zera)
27 lut 21:19
ICSP: dwóch dowolnych liczb rzeczywistych
27 lut 21:20
nieokiełznany: no i tam minus 2 w pierwszym nawiasie (x2 − x)2 + (x −4)2 > 0
27 lut 21:23
ICSP: no i jeszcze wypadało by udowodnić ze wielomiany :
x2 − x oraz x− 4 mają różne miejsca zerowe.
27 lut 21:31
Mila: x3*(x−2) +2x2−8(x−2)=
=(x−2)*(x3−8) +2x2=
(x−2)(x−2)(x2+2x+4) +2x2= (x−2)2 *(x2+2x+4) +2x2
27 lut 21:39