pomóżcie!!
prosiak19@o2.pl:

◯◯zd1.Prosta l przechodzi przez punkty A=(0,3) B=(4,−3) prosta k jest prostopadła do prostej l
i przecina oś x w tym samym punkcje co prosta l . wyznacz równania obu prostych.
zd2.napisz równanie okręgu stycznego do obu osi układu współrzędnych i przechodzącego przez
punkt A=(−8,1)
zd3.wysokość pewnego trójkąta równoramiennego o podstawie A poprowadzona do ramienia jest trzy
razy krótsza od innej wysokości tego trójkąta. oblicz pole tego trojkąta
zd4.w okrąg o środku S wpisano trójkąt ABC i poprowadzono odcinek SD prostopadły do boku AB.
korzystając z informacji zamieszczonych na rysunku,oblicz pole trójkąta SBD.
zd5.w trójkącie prostokątnym wysokość dzieli przeciwprostokątną na dwa odcinki o dł 2cm i 5cm.
oblicz pole trójkąta.
zd6.punkt A=(1,2) B=(7,−3) C=(
√2,a)sa wspolliniowe. wyznacz a