Rozłóż wielomiany na czynniki
Leszek: Skąd bierze się (x+4)(x2−1) i (x+5)(x2−1) błagam was niech mi kotś pomoże
x3+4x2−x−4= x2(x+4)−(x+4)= (x+4)(x2−1)
x3+5x2−x−5= x2(x+5)−(x+5)=(x+5)(x2−1)
5 kwi 13:19
Mickej: to sie bierze z tego żę wyciągamy przed nawias wspulne elmenty
najpierw wyciągamy z pierwszej pary x2 a następnie wyciągamy z drugiej pary−1 tak aby to
co nam zostaje w nawiasach było takie same a następnie znowu wyciągamy przed nawias z
tym ze teraz dwu mian (x+4) i jak tak zrobimy to zostanie nam x2−1 czyz nie i to sie
własnie z teg bierze
5 kwi 13:23