pole i objętość brył obrotowych. POMÓŻCIE!!!
eldoka: 1) Oblicz objętość stożka, którego podstawa ma promień 4cm, a tworząca jest nachylona do
płaszczyzny pod kątem 60 stopni.
2) Przekrój osiowy stożka jest trójkątem równobocznym o boku długości 12 cm. Oblicz objętość i
pole powierzchni bocznej tego stożka.
3) Kula o promieniu 5 cm i stożek o promieniu podstawy 10cm mają równe objętości. Oblicz
wysokość stożka.
4) Powierzchnia boczna walca po rozwinięciu na płaszczyźnie jest kwadratem o polu równym
100cm2. Oblicz objętość i pole powierzchni całkowitej walca.
5) Przekątna przekroju osiowego walca ma długość 8cm i jest nachylona do podstawy pod kątem
60stopni. Oblicz objętość i pole powierzchni bocznej walca.
27 lut 20:14
Beti: | | r | | 1 | | r | |
1) z trójkąta prostokątnego o bokach h,r,l masz: cos60o= |
| → |
| = |
| → |
| | l | | 2 | | l | |
l=2r=8cm
oraz stosujesz tw. Pitagorasa: h
2+r
2=l
2
h
2 + 16 = 64
h = ...
| | 1 | |
na koniec: V = |
| π*42*h = ... |
| | 3 | |
27 lut 20:35
dero2005:

zad 2)
l = 2r = 12
r = 6
h =
√l2 − r2 =
√122 − 62 =
√108 = 6
√3
P
b = πrl =
27 lut 21:34
dero2005: V
k = V
s
| | 4 | | 4 | | 500 | |
Vk = |
| πR3 = |
| π53 = |
| π
|
| | 3 | | 3 | | 3 | |
| | πr2*h | | π*102*h | | 100 | |
Vs = |
| = |
| = |
| π*h
|
| | 3 | | 3 | | 3 | |
| 500 | | 100 | | 3 | |
| π = |
| π*h | *( |
| )
|
| 3 | | 3 | | π | |
500 = 100h
27 lut 21:40
dero2005:

| ⎧ | 2πr*h = 100 cm2 | |
| ⎩ | 2πr = h |
|
h
2 = 100
h = 10
2πr = h = 10
| | 25 | | 250 | |
V = πr2*h = π* |
| *10 = |
|
|
| | π2 | | π | |
P
c = 2πr
2 + 2πrh = oblicz
27 lut 21:48
dero2005:

D = 8
h = 4
√3
d =
√D2 − h2 = 4
P
b = πd*h = oblicz
27 lut 23:29
dd:

l=2r=12cm
r=6cm
h=
√l2−r2
h=
√122−62
h=
√108
h=6
√3
Pb=πrl
Pb=π*6*12
Pb−72πcm
2
29 lut 21:46