pochodna
luk20: Obliczyć pochodną:
f(x)=e5x2
f'(x)=e5x2*10x, tak?
27 lut 20:06
Artur z miasta Neptuna:
tak
27 lut 20:06
27 lut 20:07
luk20: tylko jednej rzeczy nie rozumiem: we wzorze jest (f o g)(x)=f'(g(x))*g'(x).
W pierwszej części jest pochodna f, ale w tym przykładzie no nie ma tak jakby tego obliczonego,
czyli zawsze przepisujemy po prostu funkcję f?
27 lut 20:10
Artur z miasta Neptuna:
(eg(x))' = eg(x) * (g(x))'
bo: (ex)' = ex
27 lut 20:11
luk20: aha, rozumiem, to w sumie tak będzie tylko w tym przykładzie...
27 lut 20:12
luk20: to mam jeszcze jeden przykład:
f(x)=2x2+3
27 lut 20:16
Artur z miasta Neptuna:
f(x) = 2
x2+3 = 2
3 * 2
x2 = 8 * 2
y ; gdzie y = x
2
| | 2x | |
sprawdź ile to będzie (2x)' ... = |
| |
| | ln 2 | |
| | 2y | | 2x2 | |
więc f'(x) = 8 * |
| * y' = 8 * |
| * 2x |
| | ln 2 | | ln 2 | |
27 lut 20:47