Bryły obrotowe
Marta: Zad.1
Walec, którego przekrój osiowy jest kwadratem o polu 16, ma objętość:
a) 16π b) 16 c) 64π d) 64
Mi wyszła odpowiedź c. Ale w odpowiedziach mam odpowiedz a. I wlasnie nie wiem.
Zad.2
Jaki jest stosunek pola powierzchni połowy kuli do pola powierzchni całej kuli?
a) 1:1 b) 1:2 c) 1:√2 d) 3:4
Tutaj mi wyszło odp. b. w odpowiedziach mam odp.d
27 lut 20:02
konrad:

1.
r=2
h=4
V=πr
2*h
V+4π*4=16π
27 lut 20:07
konrad: 2.
trzeba wziąć jeszcze uwagę pole przekroju kuli czyli πr2 (tak myślę) − spróbuj
27 lut 20:09
Marta: ale jak? nie rozumiem
27 lut 20:13
konrad:

czyli musisz wziąć powierzchnie połowę powierzchni kuli i podstawę
27 lut 20:20
Marta: okey rozumiem, dziekuje bardzo
27 lut 20:29
Marta: Zad.3
Kąt rozwarcia stożka ma 300 , a promień podstawy jest równy 4. Jakie jest pole powierzchni
bocznej tego stożka?
27 lut 20:47
konrad:

Pb=πrl
α=30
o
r=4
sin 15=r/l
27 lut 21:09
Marta: Zad.4
W walcu o promieniu 3 i wysokoći 5 wywiercono wzdłuż osi obrotu otwór o promieniu 1. Oblicz
pole powierzchni tak powstałej bryły.
27 lut 21:14
Marta: Zad.5
Przekątne przekroju osiowego walca przecinają się pod kątem 60o i każda z nich ma długość 12.
Objętość tego walca wynosi:
a) 18√3 lub 54π
b) 54√3 lub 54π
c) 54√3 lub 162π
d) 72√3 lub 216π
27 lut 21:45